luni, 27 octombrie 2008

SFINŢIREA PIETREI DE TEMELIE



La Sărbătoarea
Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir, la invitaţia credincioşilor greco-catolici din Bucerdea Grânoasă, păstoriţi de Pr. Traian Totoian, consultor mitropolitan şi paroh la Crăciunelu de Jos, administrator parohial la Bucerdea Grânoasă, un sobor de preoţi în frunte cu Pr. Ioan Fărcaş, vicar mitropolitan, protopop al Blajului, au sfinţit piatra de temelie la noua lucrare de construcţie a bisericii care va purta hramul Sfântului Dumitru.

Bucurie de nedescris în inimile noastre după un răstimp lung cât o epocă de încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului, timp în care din 1948 până spre zilele noastre am fost martirizaţi ca Biserică vie şi interzişi de a exista. Ei, iată cum cei rugători în Sfântul Spirit Treimei Celei de O Fiinţă şi Nedespărţite nu au putut fi reduşi la tăcere în virtutea celor testamentar scrise: Lăudaţi pe Domnul! Cântaţi Domnului! Închinaţi-vă aşternutului picioarelor lui, că Sfânt este!

S-a făcut sfinţirea apei, stropirea şi rugăciunea de binecuvântare a bisericii în creştere şi a credincioşilor din a căror mărinimie şi muncă se ridică cu bun spor.

În cuvântul său Pr. Ioan Fărcaş a evidenţiat legătura dintre apă ca principiu de viaţă fizică, iubire ca legătură esenţială, şi Cuvânt eficient care, în orice ordine de idei, exclud ura ce nu produce decât dezorganizare, distrugere, exemplificând din cercetarea experimentală, reieşind din trecutul istoric accesibile nouă.
Acest nou edificiu ridicat spre mai mare mărirea lui Dumnezeu, deşi greco-catolicii erau majoritari şi aveau biserica lor înainte de prigoana anticreştină, anticatolică a statului totalitar comunist, nu se constituie acum ca vreo ameninţare la adresa altor confesiuni de credinţă ci o restaurare a dreptului nostru propriu de a fi aşa cum consimţim. Va fi o biserică deschisă tuturor celor care vor dori să îmbrăţişeze credinţa în Domnul, cu temei pe credinţa şi Simbolul Apostolilor, în sânul Bisericii Universale, Una - precum a poruncit Mântuitorul.
Pr. vicar a evocat de asemenea nevoia de solidaritate, de într-ajutorare, toate îndreptate în sens constructiv spre "râvna pentru Casa Ta, Doamne".
Vizibil mulţumit de ce a aflat la Bucerdea Grânoasă a spus că va transmite Preafericitului Lucian, Arhiepiscopul nostru Major, toate aceste realizări deosebite.

Pr. Totoian Traian a evidenţiat rolul important adus în ctitorire şi în pastoraţie de către pr. Toader Cristian de la Cistei, meşterul zidar Pintilii Gheorghe, Mihai C. Szilagy - teolog, Toader Viorel, Moldovan Gheorghe, şi desigur mulţi alţii.
A mulţumit sponsorilor generoşi Barna Petru şi Nina de la S.C. Pâine Ţărănească Blaj, administratorii morii de la Bucerdea şi domnului Rusu de la S.C. Metrorus Blaj, furnizor al materialelor de construcţii. A evidenţiat de asemenea nevoia de noi contribuţii, aport material concretizat în bani sau materiale, scop în care a deschis un registru de donaţii ca o Carte de Aur pentru posteritate. De asemenea s-a accentuat nevoia de voluntariat, precizându-se ca tot ce s-a făcut până acum, nu puţin, s-a făcut fără manoperă, totul cu credincioşii.
Pr. Totoian a cerut asistenţa Pr. Ioan Fărcaş, vicar cu preoţii, pentru viitor întrevăzând nevoia unui preot vrednic statornicit în sânul acestei comunităţi spre orice trebuinţă spirituală şi înaintarea Evangheliei lui Cristos.

Toamnă frumoasă şi rodnică, un cer noros dar care ne-a menajat sărbătoreşte, un număr neaşteptat de mare de credincioşi pe cât de puţin s-a făcut mediatizarea, cozonacii şi vinul au fost elementele care au întreţinut la agapa frăţească buna dispoziţie a unei mulţimi care tocmai se binecuvântase şi botezase cu stropirea şi binecuvântarea bisericii.
Au fost prezenţi în mijlocul nostru domnul primar Ioan Aldea şi domnul viceprimar Gabor Arpad, doi vrednici oameni ai locului şi săritori în vreme de nevoie, care ne-au promis întreg suportul lor frăţesc.


Domnul fie Lăudat!


Urmează să postăm imaginile după ce vor fi prelucrate.

Niciun comentariu: